Parafina – nawilża, ale nie wchłania się

Parafina to jeden najlepszych wynalazków współczesnej kosmetologii. Jest wykorzystywany do wielu zabiegów upiększających i leczniczych. Duże salony urody, mała prowincjonalna kosmetyczka, Bełchatów, Warszawa czy Pułtusk – w ofercie każdego gabinetu znajdują się zabiegi w wykorzystaniem tego produktu pozyskiwanego z ropy naftowej lub węgla kamiennego. W samym Bełchatowie znajduje się wiele salonów kosmetycznych (swiaturody.com > Bełchatów), z usług których warto skorzystać.

Na czym polega fenomen parafiny i jakie daje efekty? Powszechnie mówi się, że parafina pozwala nawilżyć skórę, nadać jej delikatny i jedwabisty stan, a przy tym pomaga w absorpcji innych kosmetyków. Co ciekawe parafina, nie wchłania się wewnątrz skóry, a jej działanie ogranicza się tylko na powierzchni.

Po zabiegu kąpieli parafinowej czy okładzie skóra jest wyraźnie gładsza, jędrniejsza i zregenerowana, co można ocenić gołym okiem niemal od razu po zabiegu. Ciepła parafina dzięki temu, że na długi czas utrzymuje wysoką temperaturę, wpływa bardzo pozytywnie na procesy zachodzące w skórze. Parafina jest stosowana nie tylko w salonach kosmetycznych, ale i w gabinetach fizjoterapeutycznych do zabiegów cieplnych. Mimo, że temperatura wrzenia parafiny wynosi około 350 stopni Celsjusza, to temperatura topnienia jest znacznie niższa. Zabieg z jej użyciem nie powoduje poparzeń ani żadnych negatywnych reakcji. Okład z ciepłej parafiny poprawia krążenie i otwiera pory. Jest doskonałym sposobem na przygotowanie skóry na kolejne zabiegi kosmetyczne lub jako zabieg leczniczy na schorzenia reumatologiczne.

Parafina pomaga zniwelować ból, rozluźnia mięśnie czy łagodzi bóle stawów. W kosmetyce parafina jest doceniana przede wszystkim dlatego, że pomaga poprawić kondycję przesuszonej skóry i opóźnia procesy starzenia. W niewielkim stopniu zabiegiem parafinowym możemy zniwelować niektóre przebarwienia na skórze, jak starcze plamy. Jako to się dzieje, że parafina, ropopochodna substancja, która nie jest wchłaniana przez naszą skórę, ma tak silne działanie i wpływa na nawilżenie skóry? Po aplikacji parafiny w formie kąpieli, okładu lub sprayu na powierzchni skóry tworzy się warstwa ochronna, która zamyka wilgoć pod skórą. W tym właśnie tkwi sekret działania substancji, która nawilża, nie wchłaniając się do skóry. Jest jeszcze jeden ważny powód, aby odwiedzić salon kosmetyczny w celu wykonania zabiegu parafinowego. Oczyszczona, pobudzana skóra i otwarte pory po zabiegu pozwalają na skuteczniejsze i efektywniejsze działanie wszelkich kosmetyków, które będą stosowane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>